Екологични решения

Населението на Земята е вече близо седем милиарда. И резултатите от дейността на многомилиардното човечество са нарушени природни цикли, замърсена околна среда, недостиг на енергийни ресурси, негативни промени в климата. Сблъскваме се с глобален проблем.

Но този глобален проблем е следствие на дейността на всеки един от нас, затова, всеки един от нас трябва да бъде частица от неговото разрешаване. В това отношение, огромно влияние може да окаже и най-малката стъпка. Ето няколко идеи:

Движете се!

Използвайте всяка възможност, за да се придвижите пеш или с велосипед. По този начин, освен че ще поддържате формата си в отлично състояние, ще съдействате за намаляване на замърсяването, шума, задръстванията и произшествията. Често, изминаването на кратки разстояния пеш, с обществен транспорт или велосипед, може да ви отнеме по-малко време, отколкото ако използвате личния си автомобил. Давайте добър пример и насърчавайте останалите да го правят.

Обмислете какъв транспорт да използвате

Купете си по-малък и икономичен автомобил, ако ще го използвате основно за придвижване в града.

Пътувайте заедно с повече хора, които живеят близо до вас и отиват в същата посока, а ако и те имат кола, може да се редувате в използването на превозните средства. Така ще си спестите време, средства за гориво и поддръжка на автомобила и ще пощадите околната среда.

Поддържайте личния си автомобил в добро техническо състояние

Не пропускайте редовното техническо обслужване. Ако катализаторът на колата ви е редовно поддържан, това ще намали отделянето на вредни емисии.

Не допускайте теч на масло, а ако се наложи да го смените, закарайте колата си на автосервиз и предайте старото масло за рециклиране, вместо да го изхвърляте на улицата или в канализацията. Замърсяването на океаните, често се дължи на безотговорната човешка дейност на сушата.

Поддържайте гумите добре напомпани. Това ще намали консумацията на гориво, ще удължи живота им, а вие ще икономисате лични финансови средства и ценни суровини, от които се изработват гумите.

Старайте се да карате автомобила си с постоянна скорост. Рязкото увеличаване или намаляване на скоростта води до излишен преразход на гориво.

Рециклирайте отпадъците

Използвайте съвестно контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Така те ще бъдат изпратени за рециклиране и ще могат да се употребят повторно, вместо да се разхищават ценни природни ресурси за производството на нови.

За да не замърсяват околната среда, старите електроуреди също трябва да се рециклират правилно. Извикайте специална фирма, за да ги прибере или дайте обява, за да ги продадете, ако все още са годни за употреба. Повечето магазини, също ще приемат старите ви електроуреди, когато си купувате нови.

От ненужните отпадъци могат да се произвеждат дори електричество, топлина и светлина.

Когато пазарувате, избирайте продукти, изработени от рециклирани материали. Така затваряте кръга и щадите природата!

Бъдете внимателни с опасните отпадъци

Опасни химични продукти и лекарства с изтекъл срок на годност изхвърляйте добре опаковани (най-добре в оригинални опаковки) на правилните места за събиране на отпадъци. Никога не ги изливайте в канала, мивката или тоалетната, защото може да се озоват обратно в реките или морето.

Когато дойде време да смените акумулатора си, се информирайте къде са специалните места или автосервизи, които приемат стари акумулатори за рециклиране и правилно изхвърляне.

Инвестирайте в акумулаторни батерии и зарядно със соларно захранване. Така дългосрочно ще си спестите средства за купуване на батерии за еднократна употреба и няма да ви се налага да изхвърляте толкова често опасни отпадъци.

Пестете водата – тя не е даденост, а природно съкровище

Монтирайте аератори на крановете на мивките и душовете – така струята ще бъде по-силна, но ще се състои от много по-малко вода и повече въздух.

Намалете разхода на вода и в тоалетната – използвайте ограничително устройство за сифона, намаляващо количеството на водата, което изтича или си купете казанче с двоен бутон за икономия на водата.

Когато си купувате съдомиялна или перална машина, избирайте енергоспестяващи модели, с икономични режими за водата. Ако уредите ви нямат такива икономични програми, ги използвайте по най-оптималния начин и ги пускайте само когато са пълни с дрехи или съдове.

Не оставяйте водата да тече, докато си миете зъбите, бръснете или сапунисвате. Налейте си чаша с вода и използвайте само толкова, колкото ви е необходимо. Когато е възможно, си вземете душ, вместо вана.

Ако обичате да пиете студена вода, охлаждайте необходимото количество вода в съд в хладилника, вместо да отваряте крана и да чакате водата да се източи.

Когато поливате растенията в градината си, ги напоявайте обилно, за да поемат водата максимално. Ако ги пръскате, повечето вода ще се изпари безполезно.

Събирайте дъждовна вода за градината, вместо да използвате питейна. Поливайте в най-сухите и горещи дни, а ако прогнозата за времето обещава дъжд, природата ще свърши това вместо вас.

Щадете дърветата – не само ние имаме нужда от тях

Купувайте дървен материал само от легални търговци.

Използвайте електронни носители на информация, вместо хартиени. Настройте принтера си на автоматично двустранно отпечатване. Не хабете безпричинно книжните салфетки и торбички, въпреки че често са безплатни. Чрез всички тези начини спестявате хартия и спасявате живота на дърветата.

Не убивайте дръвче за всеки коледен празник – купете си изкуствено или живо дръвче с корени, което след празника да засадите, вместо да изхвърлите безотговорно.

Може да отбележите специално събитие в живота си, като посадите дърво. Така, освен дълготраен спомен от щастливото събитие, ще създадете мини-екосистема, произвеждаща кислород.

Не премахвайте падналите дървета в градината и гората. Гниещите им дънери са миниатюрни природни резервати и предлагат условия за живот на разнообразни видове организми.

Помогнете на природата

Вашата градина може да осигури подслон и храна на много животински видове. Посадете повече плодни дръвчета и цъфтящи растения, направете си малко езерце, натрупайте стари пънове или купчина камъни в някой отдалечен ъгъл – градината ви ще се превърне в малък, но ценен природен резерват.

Когато търсите нови растителни видове за градината си, избирайте тези, които са присъщи за местния район. Ако обичате да подарявате цветя, купувайте дълготрайни растения в саксия от местен вид.

Присъединете се към кампаниите за почистване на района, в който живеете. Не замърсявайте природните местности, които посещавате.

Избирайте внимателно сувенирите, когато пътувате до екзотични места – често изработката им е за сметка на живота на ценни растителни, дървесни или животински видове.

Когато си купувате домашен любимец, не избирайте екзотични видове. Те са извадени от естествената си среда, а това нарушава екосистемата и застрашава вида им.

Наслаждавайте се и подпомагайте дивата природа – направете си изключителна ваканция като се включите в доброволческите кампании за опазване на природата и застрашените видове.

Хранете се правилно и умерено

При възможност избирайте биологични храни – те са по-полезни за здравето ви и за тяхното производство не са използвани вредни пестициди.

Сезонните плодове и зеленчуци местно производство са по-полезни за вас и за природата. Те са по-пресни и вкусни, спестените специални опаковки и транспорт за доставка от далечно разстояние намаляват замърсяването, а също така, давате шанс за развитие на местното производство и стопанство.

Прецизирайте консумацията си на месо и млечни продукти. Това ще се отрази положително на здравето ви и на околната среда – по-голямата част от селскостопанските земи се използват за отглеждане на животни, а за поддръжката животинските ферми се изразходва огромно количество енергия.

За опаковка на храната използвайте кутии за многократна употреба, вместо фолио и хартия – това чувствително ще намали количеството на отпадъците.

Глобалната грижа за природа започва от вас и вашия дом

Когато ремонтирате жилището си, изолирайте външните стени и уплътнете или сменете дограмата – така ще намалите разходите си за климатизация, а също и вредните емисии, които се отделят при производството на енергия.

Ориентирайте се към енергоспестяващи осветителни тела и електроуреди с енергиен клас А, А+, А++.

Доверете са на соларните системи за производство на електроенергия – освен че ще ви спестят много средства, приносът им към опазването на околната среда е безценен.

Настройте терморегулаторите на отоплителните уреди на 20-22°С – това е уютна стайна температура, а от бойлера не е необходима вода с по-висока температура от 50-60°С.

Изгасяйте осветлението в помещенията, които не ползвате. Изключете отоплението, когато заминавате в почивка.

За да се охладите, вместо климатик, можете да включите по-икономичните вентилатори, а като използвате сенниците, щорите и прохладата през нощта, нямате нужда от енергийно захранване.

За да увеличите възможностите на компютъра си, инсталирайте допълнителна памет – така ще удължите живота му и ще предотвратите изхвърлянето на много електронни отпадъци.

При избора на печатащи устройства се спрете на тези, чиито касети не са за еднократна употреба, а са предназначени за допълване с мастило – те са по-икономични и екологични.

Ако си купувате нов автомобил, помислете за хибриден модел – той използва по-малко гориво и произвежда по-малко въглероден диоксид.

Купувайте екологично чисти почистващи препарати – те са достатъчно ефективни, но се разграждат и по-слабо замърсяват околната среда.

Можете да унищожите плевелите, като ги залеете с гореща вода. Ако използвате специализирани препарати, те ще достигнат до езерата и реките, ще навредят на много полезни растения и животни.

Откажете се от продуктите за еднократна употреба – за тяхното производство се изразходват толкова ресурси, колкото и за стандартните, а след като ги изхвърлите след краткия им живот, се разграждат изключително бавно.

Използвайте услугите на кварталните магазинчета – ще избегнете замърсяване и задръстване от пътуването до извънградските търговски центрове.

Бъдете разумни консуматори. Пазарувайте това, което ви е необходимо, а не всичко което желаете,но реално не ви трябва. Така ще спестите не само лични финансови средства, но и разхищението на огромно количество ресурси за производство на ненужни стоки.

Интернет в полза на екологията

При покупка на книги, изберете електронните от Интернет, вместо класическите – така ще спестите изключително ценна суровина – хартията, за производството на която умират много дървета.

Като купувате музикални файлове от Интернет, ще си спестите време и разходи за ходене по магазините и ще намалите замърсяването от ненужните, кутийки, опаковки и остарели компактдискове.

Осведомявайте се за новините по Интернет – за производството на ежедневния вестник се изсичат хиляди дървета.

Служебните командировки са свързани с много допълнителни разходи, а пътуването с автомобили и самолети – със замърсяване, енергоразход и задръстване. Помислете дали не е възможно да замените някои служебни пътувания с видео-конферентна връзка по Интернет? Бъдете новатори!

Категория: Екология.